17.03.2017 Personoidut tuotteet mullistavat teollisuutta – "tehdastuotanto palaa Eurooppaan, mutta työpaikat eivät"

  Euroopalla on suuri mahdollisuus voittaa takaisin tehdastuotantoa, kun teollisen internetin mullistukset toteutuvat. Menetettyjä työpaikkoja ei saada kuitenkaan Kiinasta takaisin, sanoo saksalainen yli 35 vuotta teollistumista seurannut asiantuntija Bernd Kosch.

Bernd Kosch vastaa japanilaisen tietotekniikan palveluyrityksen Fujitsun teollisen internetin Industrie 4.0 -keskuksesta Euroopan ja Lähi-idän alueella.
Kosch sanoo, että teknologian kehitys, erityisesti automaatio, robotiikka ja antureiden tuoma ennakoiva huolto tekevät tuotannosta niin tehokasta ja reaaliaikaista, että tuotteet syntyvät tulevaisuudessa entistä useammin räätälöidysti, oli kyse sitten autoista, kengistä, muista vaatteista tai kännyköistä.


"Tilaat tuotteen verkossa, tilaus lähtee tehtaalle ja parin päivän päästä juuri sinulle räätälöidyt kengät ovat postissa. Räätälöinti voi mennä niin pitkälle, että oikean ja vasemman jalan kengät on tehty juuri käyttäjän jalkapohjiin sopiviksi. Kosch uskoo, että tällainen tuotanto tehdään lähellä asiakkaita – niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa.


"Tehtaat palaavat Eurooppaan."


Kosch varoittaa kuitenkin toivomasta, että tämä ratkaisee työttömyyttä siellä missä siitä kärsitään.


"Eurooppaan palaavat tehtaat eivät ole sellaisia kuin sieltä poistuneet. Ne ovat täysin automatisoituja."
Kosch julistaa, että teollisen internetin vallankumous tekee räätälöidystä tuotannosta niin tehokasta, että se pystyy kilpailemaan hinnalla Kiinan massatuotannon kanssa. "Kiinalla onkin edessä hyvin suuret ongelmat, koska niiltä puuttuu tämä osaaminen. Kiinassa on tehtaissa paljon ihmisiä, joiden palkat kasvavat koko ajan."


Kiinassa onkin jo huomattu, mihin automaation puuttuminen johtaa. Kiinalaiset sijoittajat etsivät Euroopasta nopeasti automaation ja robotiikan ostokohteita. Tämä herättää myös Euroopassa epäilyjä, vaikka raha kelpaakin. "Saksassa käytiin kiivas keskustelu siitä, olisiko hallituksen pitänyt estää KUKA -robottivalmistajan myyminen Kiinaan, mutta ei siihen ollut mitään todellisia keinoja."